فیزیوتراپی و کمر درد در بارداری
فیزیوتراپی روشی بسیار مفید برای کاهش کمر درد در دوران بارداری و کمک به زایمان بدون درد می باشد.
فیزیوتراپی روشی بسیار مفید برای کاهش کمر درد در دوران بارداری و کمک به زایمان بدون درد می باشد.فیزیوتراپی می تواند در تمام مراحل بارداری, قبل از زایمان و بعد از زایمان به سلامت جسمی مادر کمک نماید. در واقع می توان گفت یکی از ضرورت های دوران بارداری فیزوتراپی می باشد و من به عنوان یک فیزیوتراپ آن را به همه مادران باردار توصیه می نمایم.
بیشتر مادران باردار تجربه ای از کمردرد را دارند این کمر درد ها ممکن است ناشی از افزایش وزن مادر , استرس, کم یا زیاد شدن بعضی از هورمون ها, تغییر مرکز ثقل بدن, و تغییر راستای درست بدن باشد. فیزیوتراپی می تواند در این زمینه کمک های موثری برای سلامت مادر موثر و مفید باشد.
پزوهش ها نشان می دهند در طول 40 سال گذشته میانگین سن اولین باداری به 25 سالگی رسیده است و میزان فعالیت در سنین بالای 25 سالگی بسیار کمتر از 21 سالگی می باشد و یکی از مشکلات حاد برای بارداری و سلامت مادر کاهش فعالیت جسمی می باشد.
از مشکلات دوران بارداری می توان به کمر درد، دردهای لگن و بی اختیاری ادرار اشاره کرد این مشکلات را می توان تا حدود زیادی با مراقبت های فیزیوتراپی کاهش داد.
فیزیوتراپی می تواند دردهای ناشی از بارداری را بدون هیچ عارضه ای به سرعت کاهش دهد. فیزیوتراپی یک تخصص بر اساس یافته های نوین پزشکی می باشد که خوش بختانه در ایران تحت پوشش بسیاری از بیمه ها می باشد. نتیجه درمان با فیزیوتراپی با کمترین عوارض برای بیمار می باشد.
نقش فیزیوتراپی در کاهش عوارض بارداری:
• راستای درست بدن
• راستای درست مفاصل
• تقویت عضلات
• منعطف کردن عضلات
• درگیری های عصبی
• کاهش درد با تجهیزات فیزیکی استاندارد و بدون عوارض
اضافه وزن، راستای نادرست بدن، استرس و کنترل مرکز ثقل بدن در ارتباط نزدیک با یک دیگر هستند. تغییر در وضعیت مرکز ثقل بدن راستای درست بدن را به هم می ریزد و این باعث اجبار عضلات به فعالت بیش از ظرفیت آنها می شود که نتیجه ی آن خستگی و درد و عدم تمایل به فعالیت بدنی می باشد. این دومینوی بسیار آسیب رسان می تواند با درمان های فیزیوتراپی متوقف شود. با افزایش وزن جنین مرکز ثقل بدن به سمت جلو جا به جا می شود و این موضوه باعث نیاز بیشتر به فعالیت عضلات پشت ستون فقرات می شود. با جابه جایی مرکز ثقل به تدریج ستون فقرات مادر به سمت جلو خم می شود و سر وگردن نیز به جلو متمایل می شوند. شانه ها گرد میشوند عضلات سینه ای کوتاه می شوند و فشار وارد بر عضلات خصوصا در ناحیه گردن زیاد می شود. افزایش وزن به خودی خود نیز باعث افزایش فشار وارد بر مهره ها و دیسک های بین مهره ای خصوصا در ناحیه کمر می شود.
تمرین های دقیقی که با توجه به معاینه و شرایط خاص هر بیمار توسط فیزیوتراپیست تجویز می شوند باعث افزایش قدرت و تحمل عضلات خصوصا در ران، کمر و شکم می شود. داشتن عضلات قدرتمند به کاهش فشار وارد بر ستون فقرات کمک شایانی می کند و در نتیجه درد های زمان حاملگی به شدت کاهش می یابند و عوارض حاملگی و زایمان، بعد از به دنیا آمدن نوزاد خیلی زودتر نسبت به حالت عادی از بین می روند. تمرینات فیزیوتراپی که برای مادران باردار تجویز می شوند باید با دقت و با توجه به عامل ایجاد کننده ی درد تجویز شوند تا در عین کاهش درد سلامت مادر و جنین نیز با خطر رو به رو نشود. پیشنهاد ما به مادران باردار ابتدا معاینه ی دقیق فیزیوتراپی و بعد دریافت درمان مناسب می باشد تا کمترین عوارض متوجه مادر و جنین شود.