در این مقاله متخصصین فیزیوتراپی پاس سعی دارند مطالبی که مربوط به علت درد پاشنهی پا است را به صورت خلاصه در اختیار شما قرار دهند. در پاشنه پا بر اثر فشار بیش از حد به فاشیای پلانتار، محل اتصال آن به استخوان پاشنه پا دچار کشیدگی و پارگیهای میکروسکوپی میشود. پاسخ بدن به این اتفاق، التهاب و درد است. دردی که در محل اتصال این لیگامان به پاشنه احساس میشود.
چه عواملی زمینهی بیماری درد پاشنه پا را مساعد میکنند؟
مهمترین عواملی که موجب فراهم شدن زمینه مساعد برای بروز درد پاشنه پا میشوند عبارتند از:
- سفت بودن عضلات پشت ساق پا یا سفت بودن تاندون آشیل که موجب میشوند فرد نتواند به راحتی پشت پایش را به بالا ببرد. این مشکل با فیزیوتراپی تخصصی که متخصصان فیزیوتراپی پاس انجام میدهند قابل برطرف شدن است.
- چرخش کف پا به خارج یا پرونیشن Pronation و در نتیجه افزایش فشار به فاشیا نیز باعث ایجاد درد پاشنه پا میشود که در فیزیوتراپی پاس قابل درمان است.
- چاقی نیز باعث تشدید درد پاشنه پا میشود.
- قوس کف پای زیاد یا کم (صافی کف پا)، که با تمریناتی که در فیزیوتراپی پاس انجام میشود قابل کنترل است.
- ضربات مکرر به کف پا مانند فعالیتهای ورزشی که در آن پاشنه پا به طور مکرر به زمین کوبیده میشود نیز در ایجاد درد پاشنه پا موثر است که متخصصان در فیزیوتراپی پاس، مشاورهی کاملی در این مورد به شما خواهند داد.
- فعالیت بدنی جدید یا افزایش شدت فعالیت بدنی نیز باعث ایجاد درد پاشنه پا میشود که با مشاوره متخصصان فیزیوتراپی پاس قابل درمان است.
- راه رفتن روی زمین سخت یا ناهموار
- کفش نامناسب
- افزایش سن و تغییر یافتن جنس بافت فاشیای پلانتار که این مورد نیز با درمانهای تخصصی که در فیزیوتراپی پاس ارائه میشود قابل کنترل است.
خار پاشنه چیست؟
باور بسیار شایعی در بین مردم و حتی پزشکان رواج دارد که درد پاشنه به علت خار پاشنه است. گرچه خیلی از افرادی که فاسئیت پلانتار دارند برجستگی کوچک استخوانی در زیر استخوان پاشنه دارند که به آن خار پاشنه میگویند، متخصصین فیزیوتراپی پاس تاکید دارند که علت درد پاشنه پا، خار پاشنه نیست.
وجود یک برجستگی استخوانی در زیر استخوان پاشنه علت درد آن ناحیه نیست. همانطور که با خارج کردن این برجستگی استخوانی درد از بین نمیرود. از هر ده نفر یک نفر خار پاشنه دارد ولی همهی آنها درد ندارند.
خصوصیات درد پاشنه چیست؟
درد در زیر پاشنه مهمترین علامت این بیماری است. درد در صبح وقتی از رختخواب بلند میشویم در چند قدم اول بیشتر است. یا بعد از مدتی نشستن و یا رانندگی وقتی بلند شده و شروع به راه رفتن میکنیم در چند قدم اول درد پاشنه پا شدید است ولی بعد از چند دقیقه یا کمتر، شدت درد کم شده یا از بین میرود. گاهی درد پاشنه پا در حین راه رفتن و دویدن ایجاد میشود ولی در اکثر اوقات شدت درد بعد از راه رفتن است.
تشخیص درد پاشنه پا
تشخیص درد پاشنه پا و یا به اصطلاح خار پاشنه در فیزیوتراپی پاس به خوبی انجام گرفته و با معاینه قابل تشخیص است. درمان درد پاشنه و یا خار پاشنه نیاز به عمل جراحی ندارد و با درمانهای تخصصی در فیزیوتراپی پاس قابل درمان است.
درمان غیر جراحی و فیزیوتراپی برای درد پاشنه پا
خوشبختانه در فیزیوتراپی پاس، درمانهای تخصصی برای درد پاشنه پا یا همان به اصطلاح درد خار پاشنه انجام میشود که منجر به بهبودی کامل تمامی بیمارانی شده است که تا به حال به این مرکز مراجعه کردهاند و از درد خار پاشنه رنج میبرده اند.
اقدامات درمانی درد پاشنه پا عبارتند از :
- استراحت : اگر درگیر فعالیت وزشی خاصی هستید که در آن پاشنه پا تحت ضربات و فشار مداوم است باید این فعالیت ورزشی را کم و یا حتی موقتاً قطع کنید.
- سرما : پاشنه پا را روی یک بطری یخزده یا کیسه پلاستیکی حاوی تکههای یخ بگذارید. روزی 4-3 بار و هر بار 20 دقیقه این کار را تکرار کنید.
- درمان دستی (منوال تراپی) : آزاد کردن فاسیا کف پا و عضلات ساق پا تاثیر به سزایی دارد که در فیزیوتراپی پاس یه صورت تخصصی و با جوابدهی درمانی صد در صدی قابل درمان است.
- نرمش : انجام برخی نرمشهای خاص که عضلات پشت ساق فاشیای پلانتار را تحت کشش ملایم قرار داده و آنها را نرم و قابل انعطاف میکنند باعث بهبود درد پاشنه پا میشوند.
این نرمش ها عبارتند از:
1- کشش عضلات پشت ساق: به طرف یک دیوار بایستید. یک پا را جلوتر از پای دیگر قرار میدهیم به طوری که یک زانو کمی خم و و زانوی دیگر کاملاً صاف باشد. کف هر دو دست را هم به دیوار جلو تکیه میدهیم. سپس بدون اینکه محل کف پاها روی زمین را تغییر دهیم سعی میکنیم تنه خود را به دیوار نزدیک تر کنیم، زانوی خم شده را بیشتر خم کنیم تا در پایی که زانویش صاف است مچ پا بیشتر خم شود. با این کار عضلات پشت ساق و تاندون آشیل تحت کشش قرار میگیرند. این کار را خیلی به آرامی انجام میدهیم تا وقتی که یک کشش ملایم را در پشت پا احساس کنیم. وضعیت را برای ده ثانیه حفظ کرده و سپس به آرامی به حالت اول باز میگردیم. نرمش را 20 مرتبه تکرار میکنیم.
2-کشش فاشیای پلانتار : در حالت نشسته پای مبتلا را روی زانوی سالم قرار میدهیم و پنجه پا را با دست گرفته و به طرف خود میکشیم تا فاشیای کف پا در حالت کشش قرار گیرد. به مدت ده ثانیه این کشش را ادامه داده و سپس به حالت اول باز میگردیم. 20 مرتبه نرمش را انجام میدهیم.
3-در صورتی که این تمرینات تاثیر کاملی در بهبود درد پاشنه شما نداشت، برای مشاورهی تمرینات و یا درمان تخصصیتر میتوانید به فیزیوتراپی پاس مراجعه کنید.
- کفی : کفیهای سیلیکونی زیر پاشنه را نرم نگه داشته و آنرا از ضربات مکرری که درد را تشدید میکند حفظ میکند.
- اسپلینت شبانه : معمولاً وقتی فرد در شب میخوابد کف پایش به پایین خم شده و این موجب میشود تا فاشیای پلانتار ریلاکس شده و در صبح که فرد از خواب بلند میشود طول آن قدری کوتاه تر شده است و همین امر موجب شدت درد صبحگاهی است. با استفاده از یک آتل یا اسپلینت در هنگام خواب که به پا و ساق بسته میشود مچ پا در حالت 90 درجه نگه داشته شده تا کشش فاشیای پلانتار در حین خواب حفظ شود. این روش گرچه کمی ناراحت کننده است ولی موثر است.
- فیزیوتراپی پاس 02144952133