فیزیوتراپی در بارداری
فواید فیزیوتراپی در بارداری
تغییراتی که در دوران بارداری در بدن زن باردار ایجاد می شود اغلب سبب بروز درد و سایر مشکلات ستون فقرات می شود.
بزرگ شدن شکم زنان در حین بارداری و پس از آن موجب اختلالات در ستون فقرات می شود، که این اختلالات بعدها می تواند به صورت دردهای ستوان فقرات یا اندام های تحتانی بروز پیدا کند که با فیزیوتراپی می توان از بروز آن ها پیش گیری کرد.
همچنین در زمان بارداری علاوه بر تغییرات هورمونی، حمل وزن جنین در ناحیه رحم و افزایش طول در عضلات شکم و کف لگن از یک سو و اعمال فشار بیش از حد بر عضلات پشتی ستون فقرات برای صاف نگه داشتن آن از سوی دیگر می توانند سبب بروز عوارضی برای مادر باردار شوند.
فیزیوتراپی یکی از روش های موثر در کاهش عوارض دوران بارداری و کاهش احتمال نیاز به زایمان سزارین می باشد.
پس از زایمان نیز با انجام فیزیوتراپی می توان عوارض زایمان را کاهش و سریع تر به تناسب اندام ایده آل رسید.
فیزیوتراپیست با آموزش نحوه صحیح نشستن، خوابیدن و حتی با تمرینات تنفسی به زنان باردار کمک می کند تا زایمان راحت تری را تجربه کنند.
فیزیوتراپیست پس از زایمان به خصوص زایمان به روش سزارین با آموزش نوع راه رفتن صحیح و وضعیت های ضد درد به مادر می تواند عوارض دوران بارداری بخصوص مشکلات ستون فقرات را به حداقل برساند.
زنان باید در دوران بارداری باید با انجام تمرینات کنترل شده و مناسب آمادگی های جسمانی لازم را برای زایمان راحت و بی دردسر در خود ایجاد کند.
تحرک مناسب و انجام نرمش های مخصوص عضلات کف لگن از عوامل موثر در کاهش احتمال زایمان سزارین و راحت تر شدن فرایند زایمان به طور طبیعی هستند.
در صورتی که یک خانم باردار از ابتدای بارداری با یک فیزیوتراپیست در ارتباط بوده و تحت نظر وی نرمش های مخصوص این دوران را انجام دهد بطور حتم به سمت زایمان سزارین نمی رود.
متخصصان زنان باید بدانند که یک خانم باردار به همان اندازه که به آن ها نیاز دارد نیازمند خدمات فیزیوتراپی نیز است و با توصیه به مراجعان خود می توانند کمک موثری به کاهش مشکلات آنان در دوران بارداری بکنند.
در برخی از کشورهای اروپایی مانند آلمان دوره های آموزشی فیزیوتراپی برای زنان باردار برگزار می شود تا آن ها با کمترین مشکل، نوزاد سالم با زایمان طبیعی بدنیا آورند.
امیدواریم روزی در کشور ما نیز همگان متوجه نقش موثر فیزیوتراپی در حوزه سلامت بویژه دوران بارداری شده و به صورت یک امر ضروری درآید.
نقش فیزیوتراپی در کاهش عوارض بارداری:
• راستای درست بدن
• راستای درست مفاصل
• تقویت عضلات
• منعطف کردن عضلات
• درگیری های عصبی
• کاهش درد با تجهیزات فیزیکی استاندارد و بدون عوارض