پارگی مینیسک چیست؟
مینیسک تکه غضروف C شکلی با خاصیت ارتجاعی است که زانو را میپوشاند و از آن محافظت میکند. هر زانو دو مینیسک، یکی در بخش داخلی (مدیال) و یکی در بخش خارجی (لترال) دارد که این دو در کنار یکدیگر مانند ضربهگیر عمل میکنند و مفصل زانو را پایدار میسازند.
پارگی مینیسک زانو معمولاً پیآمد پیچ خوردن یا چرخیدن سریع زانوی در حالت خم شده است، این اتفاق غالباً هنگام قرار گرفتن پاها روی زمین رخ می دهد. اگرچه این مشکل در میان بازی کنندگان ورزشهای پربرخورد بسیار شایع است، اما هر فردی در هر سنی ممکن است دچار این عارضه بشود. هنگامی که افراد در مورد پاره شدن غضروف زانویشان صحبت میکنند، معمولاً منظورشان پارگی مینیسک زانو است.
علائم
نشانه ها و علائم پارگی مینیسک زانو عبارتست از:
- زانو دردشدید و تیز
- احساس پاره شدن یا از جا درآمدن چیزی در ناحیه زانو مثلخالی کردن زانو
- به دشواری راه رفتن به دلیلدرد زانو یا گرفتگی و قفل شدن زانو
- به سختی صاف کردن زانو
- بروزورم زانو ظرف 24 ساعت پس از وقوع آسیب
- صدا دادن زانو(تق تق زانو)
علت
از علت پارگی منیسک می توان گفت که گاهی هنگام انجام فعالیتهایی پاره میشود که فشار یا ضربه مستقیم حاصل از چرخش یا پیچ خوردن با نیروی شدید را به زانو وارد میکنند. چرخش یا حرکت محوری ناگهانی، سر پا نشستن طولانی مدت یا بلند کردن اشیاء سنگین می تواند علت پارگی مینیسک زانو باعث آسیب دیدگی میشود. بسیاری از ورزشکاران در معرض پارگی مینیسک زانو قرار دارند. ورزشهایی مانند فوتبال، بسکتبال، راگبی و تنیس که همراه با چرخش و توقف ناگهانی هستند احتمال بروز علایم پارگی مینیسک زانو را افزایش میدهند. افزایش سن از علل پارگی مینیسک بوده و ضعیف شدن مینیسک زانو همراه با افزایش سن و پارگی آن در افراد بالای 30 سال شایعتر است. فردی که دارای مینیسک زانوی ضعیف است ممکن است حتی با حرکت های ساده دچار پارگی مینیسک شود
چون مینیسک به موازات بالا رفتن سن ضعیف میشود، علایم پارگی مینیسک زانو در میان افراد بالای 30 سال رواج بالایی دارد. حرکاتی مانند سر پا نشستن یا درجا زدن در افرادی که مینیسک زانوی ضعیفی دارند، ممکن است باعث آسیب شود.
تشخیص
متخصص فیزیوتراپی اقدامهای زیر را برای تشخیص و درمان پارگی مینیسک زانو انجام خواهد داد:
- ارزیابی کاملی شامل بررسی دقیق سانحه و آسیب، علائم و سابقه پزشکی بیمار
- آزمایشهای خاص برای اندازهگیری دامنه حرکتی (میزان حرکت) زانو و تعیین حرکتها و موقعیتهای تشدید کنندهعلائم پارگی مینیسک زانو
- استفاده از مجموعه آزمایشهایی که در آنها به منظور بررسی آسیب دیدگی مینیسک زانو به آن فشار کنترل شده ای وارد میشود.
ممکن است نتایج به دست آمده انجام آزمایشهای تشخیصی بیشتر، مانند التراسوند یا ام آر ای، را ضروری سازد یا لازم باشد تا بیمار برای مشاوره به جراح ارتوپد معرفی شود.
درمان
هدف های درمان فیزیوتراپی برای درمان بدون جراحی پارگی مینیسک زانو عبارتند از:
- کاهش درد وسوزش زانو و التهاب
- برگرداندن دامنه حرکتی مفصل به حالت طبیعی ودرمان زانو درد
- تقویت زانو، به ویژهتقویت عضلات چهارسر ران (به خصوص VMO یا واستوس مدیالیس اوبلیک) و همسترینگ
- تقویت عضلههای ساق پا، مفصل ران و لگن.
- بهبود وضعیت هممحوری کاسه زانو (کشکک زانو یا پاتلوفمورال)
- طبیعی ساختن طول عضله، بهبود حالت اندامی و تعادل، اصلاح روش و عملکرد هنگام راه رفتن، دویدن، سر پا نشستن، پریدن روی یک پا و فرود آمدن پس از پرش.
- به حداقل رساندن احتمال آسیب مجدد
آسیبهای مینیسک معمولاً با دیگر آسیب دیدگیهای زانو مرتبط هستند که باید به همراه پارگی مینیسک زانو درمان شوند.
اولتراسوند
بر اساس یکی از گزارشها، بیماری که یک ماه و نیم در کما بود، هنگام به هوش آمدن از زانو دردی شکایت داشت که پارگی مینیسک شاخ خلفی تشخیص داده شد. این بیمار با روش RICE (مخفف استراحت، یخ، فشردگی و بالا بردن زانو) و همچنین اولتراسوند درمان شد. پژوهشگران گزارش دادند که اولتراسوند علاوه بر کاهش و درمان درد زانو به این بیمار کمک کرد تا سریعتر عملکرد خود را بهبود ببخشد.
فیزیوتراپی پاس 44952133